BLOGI

Arktista geokätköilyä

Gjelder hele Svalbard

Kotikonnuilta se lähti. Ensimmäinen löytämäni geokätkö oli parin kilometrin päässä lapsuudenkodistani, luontopolun varrella, joka johtaa kauniille näköalapaikalle.  Nyt takana on visiittejä niin urbaaneihin ympäristöihin kuin asuttamattomiin erämaihin kätköjen perässä. Ympäri maailmaa geokätköjä on yli kolme miljoonaa, joten työnsarkaa riittää.

Viimeisin pidempi reissuni suuntautui hieman kauemmaksi - 1700 kilometriä pohjoiseen, Jäämeren saariston saariryhmään, Huippuvuorille. Lapsesta asti olen haaveillut Huippuvuorten reissusta ja onnekseni olen saanut elämääni kolme samanhenkistä ystävää. Siispä rinkat selkään ja menoksi. Valitsemamme matka-ajankohta osoittautui oivalliseksi, sillä ensimmäisen päivän saimme nauttia pienestä pakkasesta ja seuraavina päivinä koimme kevään saapumisen tuolle pohjoiselle saariryhmälle.


Huippuvuoret

Geokätköjen etsimisen lomassa on päässyt mitä hienompiin ja vaikuttavampiin paikkoihin


Longyearbyen

Valrossen

Syntymäpäivääni toukokuussa vietettiin, kuinkas muutenkaan kuin kätköillen! Kätköilypäivän aikana suunnistimme Longyearbyenin kylänraittia päästä päähän - kirjaimellisesti. Huippuvuorilla liikkuminen ei ole täysin vapaata, sillä jääkarhuvaaran vuoksi turva-alueelta ei saa poistua omatoimisesti ilman asianmukaista asevarustelua. Siispä turvallisuussyistä kätköily rajoittui Longyearbyenin kylän turvalliseksi määriteltyjen rajojen sisälle. Alueen kartta toisessa kädessä ja kätkökartta toisessa kolusimme kylän nähtävyydet ja tutustuimme paikalliseen historiaan kätköinfojen muodossa.


Svalbard kirke

Virtuaalikätkö: Den gamle sykehustrappa

Kätköpurkki ja lokivihko hyppysissä. Kuva: Ulriikka Myöhänen

Tässä harrastuksessa aika loppuu kesken. Aina! Kätköjä Huippuvuorilla tuli logattua yhteensä kahdeksan; kuusi tradikätköä ja kaksi virtuaalikätköä. (Lisää kätkötyypeistä: https://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx)
Kätköilytehokkuutta söi henkeäsalpaavan kauniit maisemat, joita ihastellessa vierähti tovi jos toinenkin. Toisaalta päivänvaloa lumoavan ympäristön tutkiskeluun ainakin riitti, sillä Huippuvuorilla aurinko pysyy horisontin yläpuolella aina huhtikuun loppupuolelta elokuun loppuun asti.Welcome to The Port of Longyearbyen
Vuorten sulavat lumet ja jäät peittivät osan kätköistä alleen, eikä meidän varusteilla päästy käsiksi rasiaan ja lokivihkoon.

Upeiden maisemien ihailun, raikkaan ilmaston ja seesteisen tunnelman lisäksi Huippuvuoret kutsuu myös uusintakierrokselle kätköilemaan. Puhelimen kuvagalleria sisältää kuvat maailman pohjoisimmasta aurinkokellosta, josta löytyy ratkaisun avaimet mysteerikätkön sijaintiin. (https://www.geocaching.com/geocache/GC1Y0VW_the-northernmost-sundial-in-the-world?guid=e5e0ed7c-b07c-4b56-8d25-05548319729f) Koordinaatteja tähän mysteerikätköön en ole vielä kuvista selvittänyt, mutta ennen seuraavaa visiittiä minulla tulee olemaan hyvin tarkka päämäärä heti lentokoneen laskeuduttua.- Sirpa Korhonen