website

BLOGI

Heippa eräihmiset!

Olen suomenpystykorva elämäntapaharrastaja ja erämies Lapualta. Luonto, metsästys, koirat, kalastuskin ovat kuuluneet aina pikkupojasta lähtien elämääni. Viimeisimpänä innostuksena alkeellinen pokkarikamera luontokuvaus, ja koirien metsästystilanteiden videointi. Kaikkea riistaa kun ei nykypäivänä voi ja malta ampua ja kuljettaa herkkuruokapöytään.

Metsästyskortin suoritin heti 15- vuotiaana vuonna 1986, ja hankin ensimmäisen aseeni, rinnakkaispiippuisen Baikal Ij 58 haulikon, vanhaan hyvään aikaan, kun nuori erämiehen alku sai vielä ihan oman aseen hallussapitoluvan. Lapsuuskodissa kaikki aika kului enoni suomenpystykorva Nassen kanssa lähimetsissä, ja päiväunetkin vietin Nassen kanssa samassa ladon seinään tehdyssä kopissa olkien tuoksussa.
Ensimmäinen oma koirani, suomenpystykorvanarttu Bjarmian Turre haettiin Kuusamosta enoni kanssa 1986. Lukuisat metsästysretket polkupyörällä Turren kanssa tehtiin Lapuan patruunatehtaan takametsiin, jossa nyt seisovat tuulimyllyt raiskioineen. Eräkavereina sen jälkeen ovat kulkeneet mukana pystykorvat Aarnin Riia, Raitakoivun Viksu, elämäni koira Hakojen Kiiru, sen jälkeläiset Soidinsalon Marja, Hoppu, ja nyt uusimpana Hopun pikkupentu Soidinsalon Lieska.

Lomat vietän aika tarkasti metsillä pohjoisessa Ruotsin lintumailta alkaen, päättyen itäisten salojen huurremetsojahteihin. Joutoaikoina koirien kanssa linnunhaukkukokeissa kilpaillen ja metsälammilla kalastellen, luontoa ihmetellen ja kunnioittaen. Vuosilomat säästän elo- syyskuun vaihteeseen, sekä lomarahat ja ylityöt vaihdetaan kaikki erävapaaksi. Poika- ja koiramiehellä pitää olla aikaa eräillä.
Pystykorvilla tapahtuvan metso- ja teerijahdin lisäksi miestä ja koiraa mittaava näädän hiihto, supikoiran pintapyynnin ohella ovat niitä mieluisimpia jahtimuotoja. Jahtipäivä menee myös mieluusti kaverien ajokoirien passimiehenä jännittäessä. Pientä innostusta koirilla tapahtuvaan sorkkaeläinjahtiin alkaa myös löytyä.

Kirjoitin aikanaan pari vuotta paikallislehteen eräkolumnia, toivottavasti nyt pystyn yhä jakamaan eräihmisille hienoja elämyshetkiäni Suomen ja Ruotsin upeasta luonnosta nautittavaksi.Terveisin,
Pekka