website

BLOGI

Katikankanjoni

Vaikka Pohjanmaa tunnetaan lakeuksistaan, löytyy sieltä paikkoja missä on jyrkkiä rinteitä ja kumpuilevaa maastoa. Yksi tällaisista paikoista on Katikankanjoni, joka sijaitsee Kauhajoella Hyypässä. Katikankanjoni ei ole kaukana kotoani ja lähdinkin eräänä aurinkoisena päivänä ulkoilemaan kanjonille. Katikankanjoni on saanut alkunsa yli 10 000 vuotta sitten ja se on syntynyt kallion ruhjelaaksoon Katikanluomasta tulleen veden uurtamana.
 
 
Katikankanjoni on oikea satumetsä. Kun kanjonin reunalle kävelee, astuu ihan uuteen maailmaan. Kaikkialla on hiljaista, luonto on vihreää ja kun laskeutuu kanjoniin, kuulee kuinka puro solisee. Siellä on ihana rauhoittua ja olla ajattelematta mitään. Reitti kanjonille ei ole pitkä, vajaan kilometrin tarvitsee kävellä parkkipaikalta kun näkeekin jo laavun ja tulipaikan. Tällä kertaa ei tulia tehty, koska tulenteko oli kielletty. Kuten kuvista näkyy, puroissakaan ei hirveästi ollut vettä. 
 
Puuvarasto ja käymäläkin löytyy

Laavulta kun lähtee kävelemään polkua pitkin, noin kilometrin päässä on Kolmentuulenlakki. Se on noin 20 metriä korkea harjanne, jonka laelle kiipeämistä helpottamaan on asennettu köysikaide. Vaikka ulkoilureittejä Katikankanjonissa ei ole kuin tämä yksi, saa sykkeen kohoamaan mukavasti kun kiipeää harjanteille ja kanjoniin ihastelemaan ympäröivää luontoa.


 
Tammukoita ja tiltatteja
 


Jos liikutte Etelä-Pohjanmaalla, suosittelen vahvasti käymään Katikankanjonilla. Katikka kuuluu Paahdelife-hankkeeseen, joka pyrkii säilyttämään paahde-elinympäristöt. Tällaisissa ympäristöissä elää ja kasvaa erilaisia hyönteisiä ja kasveja, jotka tarvitsevat tämän ainutlaatuisen elinympäristön menestyäkseen. Eli kyseessä on ihan omalaatuinen ”metsämaailma”, joka todellakin on kokemisen arvoinen. Oli ihanaa nauttia kauniista luonnosta ja ihmetellä sen monimuotoisuutta. Taidanpa kertoa joskus lisää mitä muita komeuksia Hyypästä löytyy.

-Sanna