BLOGI

Metsästyskoirien liikunnasta ja aktivoinnista tulisi huolehtia myös lepokauden aikana. Se, että metsästyskoirat jaksaisivat työskennellä heti kauden alussa täysipäiväisesti, on huomioitava myös lepokauden aikana. On turhaa lihottaa metsästyskaveri kesäkauden aikana ja ihmetellä elo-syyskuun vaihteessa miksei kaveri jaksa tehdä täyttä päivää.Meillä koirien liikuttamiseen on useita eri tapoja riippuen koirasta ja kesän keleistä. Kuumilla keleillä koiria uitetaan. Pelastusliivit niskaan ja veteen, vaikka kaikki koirat ei siitä pitäisikään. Pieni hetki uimista riittää vastaamaan useaa kilometriä kävelyä hihnassa ja se käy kaikkiin lihaksiin turvallisesti.

Takapihamme on myös aidattu joten vapaa liikkuminen ja leikkiminen pitävät koirien mielen virkeänä.
Hihnalenkit useamman koiran kanssa tapahtuu meillä niin, että koirat ovat kiinni vyössä. Tämä erikoisvyö on teetätetty varta vasten tätä tarkoitusta varten, sillä vyö saa olla järeä useampaa koiraa ajatellen. Normaalit juoksuvyöt sopivat mainiosti 1-2 koiraa varten. Tähän kun lisää joustavan hihnan niin minimoi terävät kiskaisut kropassa.Meillä käydään miehen toimesta koirien kanssa pyörälenkeillä kesän ajan, jolloin saadaan kestävyyttä ja kuntoa pidetty yllä. Minä taas olen ottanut suosiolla ”kylähullun” maineen sillä ostin edullisesti eslan potkupyörän (moni kutsuu myös rollaattoriksi) ja vedätän yleensä ainakin kahta koiraa sillä. Tämä toimii erittäin hyvin, sillä se on melko kevyt koirien vetää. Toki sitä ei ole suunniteltu näin kovaan menoon ja renkaita saattaa joutua paikkaamaan useammin.

Liikunnan lisäksi koirat kaipaavat myös aivotyöskentelyä etteivät tylsisty. Verijälki on hyvää toimintaa pääkopalle ja se vahvistaa myös nenän käyttöä syksyä ajatellen. Aina ei tarvitse kaikessa kilpailla vaan ihan omaksi iloksi ja koiran päänvaivaksi voi kehitellä jotain. Piilottele herkkuja koiralla tai anna jäistä purtavaa.
Metsästyskoira voi ja tulee olla hyvä ystävä myös kesäkaudella!

- Katja Piiroinen