website

BLOGI



Suomenpystykorvan pentujen rekisteröintimäärät ovat olleet vuosia laskusuunnassa. 1980-luvun huippuvuosien 2800: sta pennusta on tiputtu reiluun viiteen sataan vuosittain syntyvään pentuun. Syitä on monia. ihmisten kaupungistuminen, metsäkanalintujen kannan vaihtelut ja varsinkin turha metsästysaikojen pompottelu, hakatut metsät, ja metsämiesten valuminen hirvipuolelle.



Kansalliskoira pikinokka on mainettaan fiksumpi koira. Vähenemään päin ovat kaikille nuoruudesta maaseudulta tutut housun pultussa roikkuvat pihassa räkyttäjät, jotka eivät sietäneet kuin omaa väkeään. Kaupungistumisen kautta suvun jatkamiseen käytettävien koirien luonnepuoleen on jouduttu suhtautumaan tarkemmin, kuin isoisän aikaan. Tämän päivän suomenpystykorvat ovat enimmäkseen koko perheen metsästysseurakoiria, jotka kuuluvat perhelaumansa jokapäiväiseen arkeen kiinteästi. Luonteiden parantumiseen ja kansalliskoiran sopeutumiseen on vaikuttanut myös terveyspainotteinen jalostus. Takavuosien rodunomainen ongelma epilepsia on saatu kuriin tavoitteellisen ja avoimen jalostuksen myötä. 1990-luvun kaatumataudin kitkemistyön alkuvaiheen noin 50:n vuosittaisen sairaaksi ilmoitetun koiran määrä on tippunut nykyiseen 4-5:n sairaan vuosittaiseen ilmoitukseen. Niin se luonne ja sen nykyaikaistuminen ja parantuminen; jo varhain kun huomattiin, että epilepsia ja arvaamaton hermo heikkous kulkivat usein käsi kädessä.



Suomenpystykorvan kohdalla puhutaan usein lyhyistä linnustusajoista. Moni haluaisi itselleen Suomen suvun mukana ikuisesti kulkeneen pirteän nappisilmän, mutta ne linnustusajat. Itsellä metsästyskausi suomenpystykorvan kanssa alkaa 20.8 sorsan ja supikoiran pyynnillä. Pystykorva on etevä haukkumaan sorsia veteen, ja ampumahollille hiipiminen on todella jännittävää. Supikoirat löytyy koiralla loppukesästä kuusen ”persiistä” päivälevolta. Haukku raikaa raikkaassa metsässä ja idänpienpeto vastaa hassulla murinallaan, paremminkin röhkinnällään. Linnustusaika kuljetaan metsäkanalintujen perässä, parhailta ammutaan hirvet loka- marraskuulla. Talvi hiihdetään näädän jälkiä maaliskuun loppuun asti. Siinä sivussa vielä pyydetään linnuston kannalta ne tärkeimmät elossa olevat supikoirat pois ennen lintujen lisääntymisaikaa. Uusimpana jahtina olemme nyt haukuttaneet majavia pystykorvalla, vielä toiseksi jääden siinä hommassa. Mutta onnistujia löytyy siinäkin lajissa.



Ikuiset ajat Suomen sukuisten kansojen keskuudessa kulkeneet, ja esi- isiemme vaellustensa myötä omaan tyypilliseen ulkomuotoonsa ja toimintatapaansa kehittyneet pikinokka pystykorvat tarvitsevat tänä päivänä uusia ystäviä ja kasvattajia, että saisimme nauttia silmiä hivelevän kauniin punaturkin heleistä riistahaukuista seuraavatkin Suomen sata itsenäistä vuotta. Olisiko juuri sinusta esi- isiemme jalokiven tulevaisuuden vastuun kantajaksi?

Mietippä myös rauhassa haluaisitko sinä kotiisi koko perheen kauniin lumoavan  metsästysseurakoiran.  

- Pekka