BLOGI

Tänä kesänä on kolmas vuosi, kun kesän saapuessa jätimme Jyväskylän taa ja tulimme vapaaehtoistyöhön Lappiin. Olemme Pallas-Yllästunturin kansallispuiston väärtejä. Väärti tarkoittaa pohjoisen murteessa ystävää.

Olemme olleet Pallastunturin ympäristössä vaihtelevia talkoojaksoja useana vuonna. Yleensä meitä on talkoissa pieni porukka kerrallaan, ensimmäisen vuoden aloitusporukasta on ollut aina osa mukana.

Talkootyöt eivät vaadi erikoistietoja ja -taitoja. Teemme pieniä korjaus- ja siivoushommia, joskus kansallispuiston tuvilla ja joskus luontokeskuksen ympäristössä. Ensimmäisenä talkoovuonna maalasimme Pyhäkeron kahvilarakennuksen ja Pallastunturin autiokodan. Tuolloin olimme kahden viikon leirillä. Sittemmin talkoot ovat olleet viikko kesäkuussa, milloin mitäkin mukavaa touhuten.Me teemme vapaaehtoistyötä myös digitaalisesti eli digiväärteinä. Olemme valokuvanneet maastoa ja tupia Luontoon.fi-sivustolle sekä kirjoittaneet juttuja vapaaehtoistyöstä ja esimerkiksi kansallispuiston säännöistä. Tämä työ on tärkeää taustavaikuttamista.

Vapaaehtoistyömme pohjoisessa on tuonut elämäämme uudenlaisia kohtaamisia, sillä emme olisi muuten tutustuneet talkooporukkaamme emmekä olisi päässeet osaksi niin monen vaeltajan reissua tehdessämme siivoustöitä reittien varrella. Meillä on syvä kiintymys Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, koska sen maastot ja ihmiset ovat tulleet tutuiksi vuosien mittaan.Joskus olemme saaneet ihmettelyjä siitä, että ihanko ilmaiseksi menemme työtä tekemään kesälomaviikkojamme tuhlaten. Kyllä, näin se on, sillä palkkaa vapaaehtoistyöstä ei makseta. Kokemuksiemme arvo on kuitenkin mitattavissa aivan erilaisella mittarilla kuin rahassa.

Kokeile sinäkin!

Heräsikö kiinnostus talkootyöhön kansallispuistoissa ja suojelualueilla?
Kansallispuistojen ja Metsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoisten sähköpostilistalle ilmoittautuminen ei vielä sido mihinkään, mutta saat muutaman kuukauden välein sähköpostia eri puolilla maata järjestettävistä talkoista. Vapaaehtoistyötä löytyy erimittaisina pätkinä, jolloin sitä voi jokainen tehdä omien resurssiensa mukaisesti: jotkut talkoot saattavat kestää pari tuntia ja jotkut taas viikon tai kaksi.

Ilmoittautuminen onnistuu Luontoon.fi-sivuilta.

Lisää vapaaehtoistyön tarinoita voit lukea blogistamme: rinkkaputki.com

Väärtiterveisin,
Anne ja Heikki
Rinkkaputki.com