BLOGI

Valtava metsästäjien suorittama vapaaehtoinen metsäkanalintujen riistakolmiolaskenta urakka on takana, joiden perusteella Riistakeskus ja maa- ja metsätalousministeriö asetti 10.9 alkavan metsästyskauden metsästysajat metsolle, teerelle, riekolle ja pyylle.

Metsäkanalintujen metsästysajat

Lintukannoissa on nähtävissä jopa riistakolmiolaskentojen perusteella selvää nousua. Riistakolmio on metsämaastoon sijoitettu kartalla tasasivuinen kolmio, jonka yksi sivu on neljä kilometriä. Yhteensä matkaa tulee siis 12 kilometriä. Kolmio kävellään kolmen henkilön linjassa 20 metrin välein, alueelta ja sen läheisyydestä nähdyt linnut kirjataan ylös. Koko maan alueella laskettiin 988 riistakolmiota. Valtavasta riistatiedon kirjaamisesta ja metsästäjien tekemästä vapaaehtoisesta ilmaistyöurakasta on siis kyse.

Metsäkanalintupoikueita on nyt pitkin maata hyvin ja niissä on poikasia mukavasti. Lapuan metsästysseuran riistakolmiossa, jota olin kävelemässä törmättiin kahteen teeripoikimukseen, joissa oli viitisen poikasta vähintäänkin, ja vanhaan metsoon. Kolmion sisällä oli myös tiedossa kaksi koppelopoikimusta, joissa on ollut poikasia kuudesta kymmeneen, sekä niitä on ollut ilahduttavasti myös muualla metsästysseuramme alueella. Mutta koska emme törmänneet meidän eikä lähialueidenkaan kolmioassa koppelopoikimuksiin, lyhensi ministeriö metson metsästysaikaa alueellamme, muutaman muun alueen tavoin. Ristiriitaa siis viralliseen laskentatulokseen on aina miinusmerkkiseen suuntaan, joka harmittaa riistanhoitajaa ja metsästyskoiraharrastajaa. Nyt kun viranomainen mahdollisti nykyisen uudemman sukupolven näkökulmasta historiallisesti metsästysaikoja, harmittaa tälläinen pienaluettainen virhetulos.

Metsäkanalintupoikueet

Osassa Lappia metson metsästysaika jatkuu jopa 10.12 asti. Varsinais-Suomessa ja osin Uusimaata ei metsoa metsästetä ollenkaan. Teerellä metsästysaika piteni osittain 10.11 asti entisen lokakuun loppuun asti päättyneeseen aikaan, osin metsästys pitää lopettaa jo 10.10.

Ministeriön ja Riistakeskuksen vilauttamaa mahdollista talvilinnustusta tammikuulle ei sentään vielä annettu metsästäjille, mutta tälläinenkin mahdollisuus on nykyään taas uudelleen vuosikymmenten tauon jälkeen olemassa aivan lintukannan huippuvuosina.

Sosiaalista mediaa lukiessa, ja suorankin mielipiteen vaihdon kautta osa metsästäjiä on huolissaan, osa jopa kauhuissaan pidennetyistä metsästysajoista. Nyt ne juuri parantuneet lintukannat ammutaan viimeistään sukupuuttoon. Äkkivilkaisulla valtion maille Metsähallituksen isännöimille maille Eräluvat myyntisivuston kautta, näyttää nyt olevan metsästyslupapäiviä osalle suosituimmista alueista yhä jäljellä, jota ei ole tapahtunut miesmuistiin. Nyt minusta ollaan menossa siihen, mihin on hyväkin pyrkiä ja mennä metsästyspaineen suhteen. Pitempi metsästysaika tasaa metsästäjien määrää useammille päiville, ja kuukausille. Kaikkien ei ole tarvis kulkea samoja alueita samaan aikaan.

Metsäkanalinnut metsästysaikojen pidennys

Nyt metsästäjille on nyt pitkästä aikaa annettu mahdollisuus pitkään metsästysaikaan. Nyt meidän metsästäjien on kannettava se kaivattu ja annettu vastuu kestävästä metsästyksestä. Pidemmät metsästysajat eivät tarkoita pakkoa ampua enemmän saalista. Nyt voi rauhassa keskittyä eräilyyn, ja ampua lintu saaliiksi, kun se itselle tuntuu olevan tarpeen esimerkiksi koiran hyvästä työskentelystä. Enää ei ole kiire mihinkään ja saada nuorelta koiralta tiputusta haukusta tai kanakoiran seisonnasta. Nevalla teeriä kyttäävät voivat jättää ampumatta sen komeimman ja kevään soitimen eli suvunjatkamisen kannalta tärkeimmän valtakukon, ja odotella nuorempaa ja kannan kehityksen kannalta sopivampaa kukkoa.  

Valtion mailla on olemassa turisteille ampumakiintiöt, kuten myös metsästysseurojen mailla. Tämä riittää varmistamaan kestävän metsästyksen, ja jatkossakin noususuunnan lintukannassa. Oikeastaan ajalliset lyhennykset metsästysajoissa ovat jo aikansa eläneitä, ja tarpeettomia muutenkin. Lintukannat heikentyvät ja lisääntyvät kuoritumisajan keliolosuhteiden mukaan. Kylmä tuhoaa, lämpö lisää. Metsästyksen osuus kuviossa on pienin, ainakin valtakunnan mittakaavassa.

Iso tassu viranomaisille pitemmistä metsästysajoista, ja muistetaanhan metsäveljet ja -siskot olla luottamuksen arvoisia.
 
www.riistakolmiot.fi

riista.fi/metsastys/metsastysajat/

Pekka