website

BLOGI


Jahtiin varustautuminen alkaa jo kesällä

Miksi viisaat pääsevät vähemmällä?

Haistat sen pimenevissä, viilenevissä illoissa. Tunnet sen aamukasteen kostuttamalla nurmella. Vedet jäähtyvät ja uimarannat sulkeutuvat. Siitä

viimeistään tiedät, että pian on taas aika.

Harvempi meistä laskee keväällä jo jäiden lähtiessä, kuinka monta päivää H-hetkeen on. Keväällä rakennetaan keinopesiä, pyydetään pienpetoja pois luonnosta ja tarjoillaan väsyneille lentomatkaajille jyviä. Ei kuitenkaan mene kauaa, kun ollaan toukokuussa ja rannat hiljenevät. On pesintärauhan aika.

Metsästäjällä työ silti jatkuu. Tai pitäisi jatkua, mutta on kesä ja kaikilla leppoisaa. - No, vielähän tässä ehtii.

Aika jatkaa kulkuaan. Heinäkuun lopulla Jaakon heittäessä kylmän kiven veteen, havahdut. - Mitä, enää vain muutamia viikkoja H-hetkeen. Nyt alkaa olla jo kiire!

Innokkaimmilla meistä varustautuminen syksyyn alkaa heti pesintärauhan koittaessa. Vertaillaan tuotteita netissä, keskustellaan niistä ja lopulta tilataan ne verkkokaupasta – hyvissä ajoin.

Suurin osa metsästäjistä kuitenkin aloittanee varustautumisensa heinäkuussa ja mattimyöhäiset vasta aivan jahtikauden kynnyksellä. Se mikä meitä kaikkia yhdistää, on aika. Aika tuntuu loppuvan kesken joka vuosi.

Vielä pari vuosikymmentä sitten kuuluin niihin mattimyöhäisiin, jotka hankkivat varusteensa juuri ennen pyynnin aloitusta. Silloin vielä varusteita löytyi jokaisesta kyläkaupasta, tosin varusteiden taso oli vähän niin ja näin. Ei osattu vaatia muuta, kun ei paremmasta tiedetty. Ne jotka osasivat vaatia, leimattiin leikillisesti sunnuntaimetsästäjiksi, varusteilla pröystäilijöiksi.

Siihen aikaan luodoilla yöpyessämme pidimme itsemme lämpimänä juoksemalla. Punnertamistakin kokeilimme, mutta se ei lämmittänyt jalkoja kovin hyvin. Netin yleistyessä ja verkkokauppojen lisääntyessä vaihdoin turkishaalarit untuvamakuupussiin. Tekipä se minusta sunnuntaimetsästäjää tahi ei, siitä lähtien olen nukkunut yöni luodoilla lämpimästi, vaikka ehkä kuntoni onkin huonontunut.Netin yleistyessä ihmiset alkoivat etsiä varusteita verkkokaupoista. Valikoimat laajenivat ja pienet kyläkaupat lopettivat varusteiden myynnin. Netin avulla ihmiset löysivät uudenlaisia harrastuksia, kuten myös metsästystapoja.

Samoin kävi minulle. Alkukesä meni Youtubessa kajakkimetsästys -videoita katsellessa ja päätin että haluan kokeilla, millaista kajakista metsästys on. Samassa rytäkässä osa varusteista meni vaihtoon, sillä enemmin tai myöhemmin päädyn uimasille. Se ei mielestäni ole pirujen maalaamista vaan realismia, johon on varauduttava.

Onneksi olin liikkeellä jo kesäkuussa, jotta ehdin hyvin testata välineet. Sattui vielä niin hyvin, että kajakkimyynnin sesonki ajoittuu kevääseen. Kesällä myydään jo alennuksella, mikä on loistava uutinen metsästäjille. Sorsastusveneiden hinnat tuppaavat nousemaan syksyä kohden.

Kesä-heinäkuun vaihde on muutenkin se aika, jolloin kannattaa olla erityisen valppaana, sillä kauppiaan tukkureille tekemiin tilauksiin voi vielä vaikuttaa. Vinkkini on, selvitä milloin luottokauppiaasi tilaavat varusteet tukkureiltaan ja pyydä tilaamaan samalla sinulle. Silloin varuste on korvamerkitty sinulle ja tiedät saavasi sen mitä etsit.Tällä tavalla toimiessa syntyy samalla syvempi side kauppiaaseen. Itse selvittelen alkukesästä mitä tarvitsen ja lopulta laitan listan luottokauppiaalleni.

Ehkä me olemmekin menossa takaisin kohti henkilökohtaista palvelua myös verkossa? Miksi kauppiaiden tulisi satsata isot rahat menekinennustamis -järjestelmiin jos me voimme kertoa heille mitä tarvitsemme? Näin toimittiin kyläkauppojen aikakaudella. Miksi emme enää kerro? Sähköposti on lähes jokaisella, samoin puhelin.

Tänä päivänä kauppias kuin kauppias saa hankittua varusteesi lähes miltä tukkurilta tai valmistajalta tahansa. Mieluummin minä myyntikatteen maksan tutulle luottokauppiaalleni. Tällainen suunnittelu säästää myös aikaa ja rahaa. Jos ajattelet että sama aika siihen soittamiseen tai verkosta tilaamiseen menee, olipa kesä tai syksy, kehotan miettimään asiaa toisenkin kerran.

Kukaan kauppias ei halua, että tuotteet jämähtävät varastoon pitkäksi aikaa. Tuotteet vievät varastossa tilaa, joka maksaa monella tavalla. Se sitoo myös rahaa. Siksi kauppiaat tilaavat uutuusmalleja varastoonsa vain muutamia kappaleita, vähän kuin kokeeksi.

Myöhemmin loppukesästä, kun tavara on jo saapunut myymälöihin, tilanteesi on huonompi. Kilpailet samoista vähäisistä määristä muiden kanssa. Soittelet kauppiaita läpi toivoen, että jollakulla olisi vielä tarvittava määrä haluamaasi tarviketta. Verkkokaupan saldoihin et uskalla luottaa koska kysyntää on niin paljon.

Pelaat aikaa vastaan ja keräilet rippeitä mistä löydät. Rahaa ja aikaa palaa. Tiedät että uusia ei ehkä tule ennen seuraavaa kesää, jos koskaan. Aikaisin liikkeellä olemisessa on myös se hyvä puoli, että jos varuste on viallinen tai muuten sopimaton, ehdit vielä vaihtaa sen toiseen.

Tänä vuonna hanhenpyynti alkaa peltopyyntinä jo 10. päivä yhdessä kyyhkysen pyynnin kanssa. Siihen on tätä kirjoittaessa aikaa alle kuukausi. Eräliikkeissä kauppa käy kuumana. On käynyt jo viikkoja. Ne kauppiaat ja metsästäjät, jotka ovat olleet hereillä, ovat varautuneet aikaistettuun hanhen peltopyyntiin tilaamalla tavaransa etuajassa.DK Wai Greylag Hammer ja Canada Goose Hammer. Parhaat hanhipillit mitä rahalla saa.

Suomessa vuosittain metsästäjäkortin maksavia on n. 300 000. Hyvin varusteltuja metsästystarvikkeita myyviä verkkokauppoja muutama kymmenen. Mitä luulet, jos odotat elokuulle, millä todennäköisyydellä saat haluamasi varusteet?