010 327 1770
010 327 1770
Rakastan ruokaa ja ammattinikin puolesta ruoka on erityisen lähellä sydäntä. Metsästysharrastuksen tullessa mukaan kuvioihin on riistaruokien valmistus meidän perheessä lisääntynyt huimasti. Mies on hirviporukassa, joten hirvenlihaa riittää ja riistaa meillä syödäänkin joka viikko. Omia suosikkejani ovat kauris ja teeri, ne ovat harvinaista herkkua.
Päätin jakaa teille reseptin, jonka juuret ovat Ruotsista. Porterpaisti, johon nimensä mukaan tulee porteria, sopiikin tumman arominsa vuoksi hyvin riistalle. Paistin ei ole pakko olla hirveä, voi käyttää myös muuta riistaa tai nautaa. Paistin olisi hyvä olla esimerkiksi paahtopaistia tai sisäpaistia, koska nämä sopivat hyvin tällaisiin ruokiin mureutensa vuoksi. Kun taas esimerkiksi kulmapaisti sopii paremmin vaikka kastikkeisiin, koska se on parempaa ylikypsänä. Liemeen voi halutessaan käyttää madeiraa tai portviiniä, itse olen käyttänyt mustaviinimarjamehua (laimentamattomana). Reseptissä paistia keitetään liemessä hetken aikaa ennen uuniin laittoa, jolloin liha saa liemestä makua ja toisin päin.
Paistiin voi hieroa mustapippuria ja hiukan suolaa vaikka jo edellisenä päivänä, niin maut ehtivät imeytyä paistiin. Riistan maustamisessa käytän pääsääntöisesti ainoastaan mustapippuria, suolaa, yrttejä (timjami, rosmariini) ja valkosipulia. Riistan omaa makua ei tulisi peittää millään grillimausteseoksilla, vaan mieluummin korostaa sitä kuten tässä ohjeessa tehdään. Paistin sisälämpötilaksi ohjeessa laitoin 58 astetta, mutta paistin voi huoletta jättää roseemmaksikin esimerkiksi 54 asteeseen. Tuota 58 astetta korkeammaksi en suosittele paistia kypsentää, koska lihasta tulee sitten liian kypsää ja kuivaa lihaa on ikävä syödä. Kyytipojaksi tälle paistille suosittelen tummaa lageria tai samaa porteria, jota käyttää liemessä. Myös tumman marjaisa, hieman mausteinen ja täyteläinen punaviini on hyvä valinta.
Porterpaisti
1,6kg hirvipaistia
1plo porteria (0,33cl)
1,5dl soijaa
1,5dl mustaviinimarjamehua tai madeiraa/portviiniä
6kpl mustapippuria
6kpl murskattua katajanmarjaa
2tl kuivattua timjamia
2kpl isoa valkosipulinkynttä
1kpl sipuli
2kpl lihaliemikuutiota
Kastike
8dl lientä
5rkl maissijauhoja
2dl kermaa
Valmistus: