BLOGI

 

Rakastan ruokaa ja ammattinikin puolesta ruoka on erityisen lähellä sydäntä. Metsästysharrastuksen tullessa mukaan kuvioihin on riistaruokien valmistus meidän perheessä lisääntynyt huimasti. Mies on hirviporukassa, joten hirvenlihaa riittää ja riistaa meillä syödäänkin joka viikko. Omia suosikkejani ovat kauris ja teeri, ne ovat harvinaista herkkua.  

Päätin jakaa teille reseptin, jonka juuret ovat Ruotsista. Porterpaisti, johon nimensä mukaan tulee porteria, sopiikin tumman arominsa vuoksi hyvin riistalle. Paistin ei ole pakko olla hirveä, voi käyttää myös muuta riistaa tai nautaa. Paistin olisi hyvä olla esimerkiksi paahtopaistia tai sisäpaistia, koska nämä sopivat hyvin tällaisiin ruokiin mureutensa vuoksi. Kun taas esimerkiksi kulmapaisti sopii paremmin vaikka kastikkeisiin, koska se on parempaa ylikypsänä.  Liemeen voi halutessaan käyttää madeiraa tai portviiniä, itse olen käyttänyt mustaviinimarjamehua (laimentamattomana).  Reseptissä paistia keitetään liemessä hetken aikaa ennen uuniin laittoa, jolloin liha saa liemestä makua ja toisin päin.

Paistiin voi hieroa mustapippuria ja hiukan suolaa vaikka jo edellisenä päivänä, niin maut ehtivät imeytyä paistiin. Riistan maustamisessa käytän pääsääntöisesti ainoastaan mustapippuria, suolaa, yrttejä (timjami, rosmariini) ja valkosipulia. Riistan omaa makua ei tulisi peittää millään grillimausteseoksilla, vaan mieluummin korostaa sitä kuten tässä ohjeessa tehdään. Paistin sisälämpötilaksi ohjeessa laitoin 58 astetta, mutta paistin voi huoletta jättää roseemmaksikin esimerkiksi 54 asteeseen. Tuota 58 astetta korkeammaksi en suosittele paistia kypsentää, koska lihasta tulee sitten liian kypsää ja kuivaa lihaa on ikävä syödä. Kyytipojaksi tälle paistille suosittelen tummaa lageria tai samaa porteria, jota käyttää liemessä. Myös tumman marjaisa, hieman mausteinen ja täyteläinen punaviini on hyvä valinta.  

 

Porterpaisti

 

1,6kg hirvipaistia

1plo porteria (0,33cl)

1,5dl soijaa

1,5dl mustaviinimarjamehua tai madeiraa/portviiniä

6kpl mustapippuria

6kpl murskattua katajanmarjaa

2tl kuivattua timjamia

2kpl isoa valkosipulinkynttä

1kpl sipuli

2kpl lihaliemikuutiota

 

Kastike

8dl lientä

5rkl maissijauhoja

2dl kermaa

 

Valmistus:

  • Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen.

 

  • Pilko valkosipulit ja sipuli lohkoiksi. Laita kaikki ainekset pataan (ei paistia) ja kiehauta. Jos sinulla ei ole pataa, jota voi käyttää hellalla sekä laittaa uuniin, voit valmistaa liemen ensin kattilassa ja siirtää liemen ja paistin ennen uuniin laittoa sopivaan uunivuokaan.

  • Lisää paisti pataan ja keitä hiljalleen 30 minuuttia. Käännä paisti välillä.

  • Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan ja aseta lihan sisälämpötilaksi 58 astetta.
  • Nosta pata uuniin ja lihan sisälämpötilan ollessa 58 astetta, ota liha pois uunista.

  • Kääräise liha folioon (liha jatkaa vielä kypsymistään) ja siivilöi liemi kattilaan.
  • Lisää kerma ja kiehauta. Sekoita maissijauhot pieneen määrään nestettä ja lisää hiljalleen kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Suuruste kannattaa lisätä hiljalleen, koska kastike sakenee nopeasti ja näin voit seurata minkä paksuista kastiketta haluat.
  • Tarkista maku.

  • Leikkaa paistista poikkisyin ohuita siivuja. Tarjoile paisti ja kastike vaikkapa valkosipuliperunoiden ja paahdettujen punajuurten kera. Bon Appétit!